3d

Βιοαπορροφήσιμα ικριώματα τρισδιάστατης εκτύπωσης για εξατομικευμένη θεραπεία της περιοδοντίτιδας
(Τ2ΕΔΚ-01641) |3D-BioPerioDontis

Περιγραφή

Το 3D-BioPerioDontis είναι ένα διεπιστημονικό έργο διάρκειας 30 μηνών στο οποίο εμπλέκονται έξι (6) εταίροι: τέσσερις (4) ερευνητικοί φορείς, με υψηλή ερευνητική και επιστημονική εμπειρία μαζί με δύο (2) εταιρίες (Uni Systems Μ.Α.Ε. και Pharma-Data S.A), οι οποίες είναι εξαιρετικά δραστήριες στον κλάδο της ανάπτυξης λογισμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και με σημαντική εμπειρία στην Ιατρική Πληροφορική, καθώς και στην ανάπτυξη & σχεδιασμό φαρμακευτικών προϊόντων/συμπληρωμάτων διατροφής/ καλλυντικών/ ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων. Η κύρια πρόκληση του έργου αφορά στο σχεδιασμό και ανάπτυξη βιοαπορροφήσιμων ικριωμάτων τρισδιάστατης εκτύπωσης με ταυτόχρονο εγκλεισμό φαρμάκων για την εξατομικευμένη θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Ταυτόχρονα πρόκειται να αναπτυχθεί εξιδεικευμένο λογισμικό για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων των σκληρών ιστών του στοματογναθικού συστήματος και ικριωμάτων περιοδοντίτιδας, καθώς και λογισμικό διαχείρισης όλου του κύκλου παραγωγής ικριωμάτων έτοιμων προς χρήση, με τελικό στόχο την ανάπτυξη και έγκριση ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων (medical devices) για την περιοδοντίτιδα.

Αντικείμενο: Καινοτόμα βιοαπορροφούμενα τρισδιάστατα εκτυπωμένα ικριώματα εξατομικευμένης θεραπείας κατά της περιοδοντίτιδας, τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως φορείς μεταφοράς φαρμάκων παρατεταμένης αποδέσμευσης

Στόχοι:
Σκοπός του έργου 3D-BioPerioDontis είναι ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων βιοϋλικών, ικριωμάτων εξατομικευμένης θεραπείας της περιοδοντίτιδας, τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως φορείς μεταφοράς φαρμάκων παρατεταμένης αποδέσμευσης, υιοθετώντας καινοτόμες αρχές και προσεγγίσεις που εκτείνονται πέραν της τρέχουσας τεχνολογικής στάθμης. Επιπλέον, με το παρόν έργο επιδιώκεται και η αξιοποίηση των υπαρχουσών γνώσεων, εμπειρίας και δεξιοτήτων για να επιτευχθεί η απαραίτητη τεχνολογική πρόοδος και να επιλυθούν συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα, ώστε να καταστεί εφικτή και οικονομικά βιώσιμη η παραγωγή των εν λόγω ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων. Οι επιμέρους στόχοι του παρόντος έργου συνοψίζονται ως εξής:


• Μελέτη και ανάπτυξη νέων βιοϋλικών
• Φορείς μεταφοράς φαρμάκων παρατεταμένης αποδέσμευσης
• 3D ικριώματα μεταφοράς φαρμάκων κατά της περιοδοντίτιδας
• Αύξηση επιπέδου τεχνολογικής ετοιμότητας στο 6-7

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να συμβάλλουν σε τρεις διαφορετικούς τομείς: στον επιστημονικό, τον οικονομικό και τον κοινωνικό τομέα.

Επιστημονικός τομέας:

1) Ανάπτυξη και η εμπορευματοποίηση ως ιατροτεχνολογικών βοηθημάτων (medical devices) καινοτόμων βιοαπορροφορούμενων ικριωμάτων εξατομικευμένης θεραπείας, τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως φορείς μεταφοράς φαρμάκων παρατεταμένης αποδέσμευσης για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας
2) Η προτεινόμενη πλατφόρμα αναμένεται να αποτελέσει μία καινοτόμο προσέγγιση θεραπείας Εξατομικευμένης Ιατρικής ή Ιατρικής Ακριβείας, στοχεύοντας στην υψηλή αποτελεσματικότητα κατά της περιοδοντικής νόσου, μειώνοντας σημαντικά τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων και εξασφαλίζοντας την πλήρη ανάπλαση των απολεσθέντων περιοδοντικών ιστών και τη διατήρηση ή και τη βελτίωση της αισθητικής.

Οικονομικός τομέας:
1) Το παρόν έργο ταιριάζει απόλυτα στο προφίλ των προϊόντων που μπορούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια τόσο των εταιριών όσο και της ελληνικής οικονομίας εν γένει, αποτελώντας ταυτόχρονα μια σημαντική συνεισφορά στην αριστεία και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Κοινωνικός τομέας:
1) βελτίωση στη θεραπεία, την ποιότητα ζωής και αποδοτικότητα των ασθενών με περιοδοντίτιδα
2) μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών που προκύπτουν από τη θεραπεία με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων ή άλλων πρακτικών που εφαρμόζονται μέχρι τώρα
3) δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως σε εξειδικευμένο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, και διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων επιστημονικού και μη προσωπικού εξαιτίας των αναγκών που θα προκύψουν

> espa
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικοί έργων: T2ΕΔΚ-02171, Τ2ΕΔΚ-01641 & Τ2ΕΔΚ-01627)

GENERAL COMMERCIAL REGISTRY No.: 000124705907000